Tilburg is als oude textielstad hét podium voor de textielindustrie.

Het Festival Textilium Futura biedt de stad en de industrie dat podium en presenteert de duurzame ontwikkelingen rondom textiel.

Denk aan verbeterde productievormen, nieuwe toepassingen en nieuwe technieken die zorgen voor meer hergebruik en recycling en minder productieverlies. Maar ook nieuwe kunstwerken en jonge artiesten krijgen de aandacht. 

Het Festival Textilium Futura laat het grote publiek de ontwikkelingen van de volledige textielindustrie van dichtbij zien, voelen en ruiken, maar laat bezoekers ook meedoen. Tijdens de inspirerende activiteiten en evenementen zoeken we de verbinding met het bedrijfsleven en de consumenten, waarmee we samen een duurzame bijdrage leveren aan een circulaire textielindustrie. 

Zo wordt Textilium Futura naast de Tilburgse Kermis een tweede icoon van de stad en versterkt het tegelijkertijd de stadscohesie, de stedelijke economie, het vestigingsklimaat, de werkgelegenheid en het cultuurtoerisme. 

DE DRIE RODE DRADEN 

Textilium Futura draagt bij aan een toekomstbestendige textielindustrie via drie rode draden, die door alle activiteiten en evenementen lopen, voor consumenten én het bedrijfsleven. 

01 KENNIS & DUURZAAMHEID 

Voor een duurzame textielindustrie is samenwerking tussen bedrijven en het delen van kennis en ervaring essentieel. De lezingen, bedrijfsbezoeken, expertsessies en belevenissen van Textilium Futura dragen hieraan bij. Tijdens onze evenementen en activiteiten werken we bovendien zo duurzaam mogelijk dankzij de samenwerking met de Green Leisure Group. 

Textilium Futura draagt met 10 % van onze sponsorinkomsten bij aan het Up-New Textiel-centrum in het Drögepand, dat opgezet wordt door Midpoint Brabant Circulair.  Dit zorgt voor extra internationale aantrekkingskracht naar onze stad. Bovendien maakt Textilium Futura en Up-New de verbinding met mbo-, hbo- en wo-opleidingen om de duurzame textieleconomie verder aan te jagen. 

02 STAD & WAARDE 

Textilium Futura is er dóór en vóór de stad. Daarom zetten we de geschiedenis van textielstad Tilburg en zijn historische textielpanden extra in de schijnwerpers. We laten bezoekers de historie en de toekomst van de stad beleven als nooit tevoren, door traditioneel vakmanschap en moderne technieken te combineren. 

Daarbij betrekken we de detailhandel en ondernemers binnen én buiten het winkelgebied. Samen met Citymarketing Tilburg zetten we zo Textilium Futura en de stad regionaal, nationaal én internationaal op de kaart. 

03 CULTUREEL & SOCIAAL 

Textilium Futura laat bezoekers graag de handen uit de mouwen steken tijdens sociale en culturele activiteiten. Dat gebeurt met workshops of sport- en spelactiviteiten, zoals met het Textilium Futura-bordspel tijdens de Textilium-spelen in het Spoorpark. Maar denk ook aan de jaarlijks terugkerende Textour, een wandel- en fietsroute langs de mooiste parels van Tilburg: bezoek boetiekjes, ontdek nieuwe werken en aanschouw het straattheater in de stad. 

Bij alle sociale en culturele activiteiten werken we samen met lokale eyecatchers als musea en pop up-locaties, maar ook met sociale organisaties als La Poubelle, Amarant en Stichting Allemans. Samen zorgen we voor het inzamelen van kleding voor het goede doel, en van restproducten maakt o.a. het Tilburgse bedrijf Vodde gerecyclede sokken. 

TEXTILIUMDAGEN IN 2024 

De Wagenmakerij, Koepelhal en Hall of Fame vormen in 2024 het decor van de Textiliumdagen, het hoogtepunt waar we sinds 2021 naartoe werken en waar de drie rode draden van Textilium Futura samenkomen. Vijf dagen lang kunnen nationale en internationale gasten en consumenten presentaties, workshops, modeshows, lezingen, theater volgen en genieten van culinaire hoogstandjes. Maar ook een bezoek aan een van de bedrijven of de stad is natuurlijk mogelijk. 

Met de combinatie van textieltechniek, kunst, theater, sport en spel zet Festival Textilium Futura Tilburg nationaal en internationaal op de kaart. Het brede scala aan activiteiten, mogelijkheden en samenwerkingen maakt het evenement bovendien toegankelijk voor een brede doelgroep. En met de juiste inzet, in de juiste vorm, op het juiste tempo en met de benodigde middelen kunnen we Textilium Futura zelfs een succesvol vervolg geven in andere Europese steden. 

Wil jij samen met Textilium Futura bijdragen aan een circulaire textielindustrie? www.textiliumfutura.com 

Textilium Futura is een product van Bureau Bonk.

We werken graag samen met onze vaste partners;

Gilaworks

We zijn altijd op zoek naar meer partners en maken graag kennis onder het genot van een bakkie koffie indien je interesse hebt.

Bel met Joris van Riel voor een afspraak 06-10061108