Het Festival Textilium Futura biedt de volledige Textielindustrie een podium en presenteert de duurzame ontwikkelingen rondom textiel. We fungeren als digitaal platform en laten alles zien tijdens een fysiek, rondreizend festival.

Denk aan verbeterde productievormen, nieuwe toepassingen en nieuwe technieken die zorgen voor meer hergebruik en recycling en minder productieverlies. Maar ook nieuwe kunstwerken en jonge artiesten krijgen de aandacht. 

Het Festival Textilium Futura laat het grote publiek de ontwikkelingen van de volledige textielindustrie van dichtbij zien, voelen en ruiken, maar laat bezoekers ook meedoen. Tijdens de inspirerende activiteiten en evenementen maken we de verbinding met het bedrijfsleven en de consumenten, hierdoor gaan we samen werken aan een duurzame circulaire textielindustrie. 

De drie rode draden

Textilium Futura draagt bij aan een toekomstbestendige textielindustrie via drie rode draden, die door alle activiteiten en evenementen lopen, voor consumenten, het bedrijfsleven en het onderwijs. We werken toe naar een vaste programmering van 5 dagen.

01 KENNIS & DUURZAAMHEID

Voor een duurzame textielindustrie is samenwerking tussen bedrijven en het onderwijs en het delen van kennis en ervaring essentieel. De lezingen, bedrijfsbezoeken, expertsessies en belevenissen van Textilium Futura dragen hieraan bij. Tijdens onze evenementen en activiteiten werken we bovendien zo duurzaam mogelijk dankzij de samenwerking met de Green Leisure Group. Het Festival Textilium Futura maakt de verbinding met mbo-, hbo- en wo-opleidingen om de duurzame textieleconomie verder aan te jagen. 

02 STAD & WAARDE

Textilium Futura is er dóór en vóór de stad. Daarom zetten we de geschiedenis van een textielstad en zijn historische textielpanden extra in de schijnwerpers. We laten bezoekers de historie en de toekomst van de stad beleven als nooit tevoren, door traditioneel vakmanschap en moderne technieken te combineren. 

Daarbij betrekken we de bewoners, de detailhandel, kunstenaars, artiesten en onderwijsinstellingen binnen én buiten het winkelgebied. Samen met de lokale City marketeers zetten we de stad regionaal, nationaal én internationaal op de kaart. 

03 CULTUREEL & SOCIAAL

Textilium Futura laat bezoekers graag de handen uit de mouwen steken tijdens sociale en culturele activiteiten. Dat gebeurt met workshops of sport- en spelactiviteiten. Maar denk ook aan de Textour, een wandel- en fietsroute langs de mooiste parels van de stad, bezoek boetiekjes, ontdek nieuwe werken en aanschouw het straattheater in de stad. 

Bij alle sociale en culturele activiteiten werken we samen met lokale eyecatchers als musea en pop up-locaties, maar ook met sociale organisaties, zorgen we voor het inzamelen van kleding voor het goede doel, en zorgen voor samenwerking met het bedrijfsleven voor duurzame oplossingen.

TEXTILIUMDAGEN IN 2024

In 2024 staan we aan het hoogtepunt waar we sinds 2021 naartoe werken en waar de drie rode draden van Textilium Futura samenkomen. Vijf dagen lang kunnen nationale en internationale gasten en consumenten presentaties, workshops, modeshows, lezingen, theater volgen en genieten van culinaire hoogstandjes. Maar ook een bezoek aan een van de bedrijven of de stad is natuurlijk mogelijk. 

De programmering van 2024 is basis voor ons rondtrekkend festival, ook in uw stad kunnen we gaan landen en de kracht van samenwerken laten zien en voelen.

Met de combinatie van textieltechniek, kunst, theater, sport en spel zet Festival Textilium Futura uw textielstad nationaal en internationaal op de kaart. Het brede scala aan activiteiten, mogelijkheden en samenwerkingen maakt het evenement bovendien toegankelijk voor een brede doelgroep. En met de juiste inzet, in de juiste vorm, op het juiste tempo en met de benodigde middelen kunnen we de duurzame Textielindustrie zelfs een succesvol vervolg geven in andere Europese steden.

Wilt u met uw gemeente, bedrijf of als kunstenaar, artiest, onderwijsinstelling, sociale werkplaats samen met Textilium Futura bijdragen aan een duurzamere circulaire textielindustrie?  We horen graag van u!

www.textiliumfutura.com 

We werken graag samen met onze vaste partners;

Gilaworks

We zijn altijd op zoek naar meer partners en maken graag kennis onder het genot van een bakkie koffie indien je interesse hebt.
Bel met Joris van Riel voor een afspraak 06-10061108

Join Us, enjoy Tilburg