v.l.n.r. Joris van Riel (Textilium Futura), Jurgen Brangers (Textaafoam) en Guido Smets (Fontys) in het magazijn van Textaafoam.

Textaafoam, de Tilburgse groothandel in meubelstoffen gaat samenwerken met de afdeling Toegepaste Wetenschappen van Fontys Hogescholen om hun bedrijf verder te verduurzamen. De samenwerking kwam tot stand dankzij Textilium Futura, dat bedrijven, opleidingen en kunstenaars ondersteunt om passende partners te vinden.

Een vraagstuk waar Textaafoam al jaren mee worstelt, vertelt Jurgen Brangers, sales supportmanager bij Textaafoam, is hoe we het beste kunnen omgaan met de reststukken die we niet meer kunnen verkopen. “Deze kleinere stukjes stof kosten ons nu structureel steeds meer ruimte. We hebben geen idee hoe we daar op een fatsoenlijke, duurzame manier vanaf komen. Storten of verbranden lijken de enige twee opties, maar daar willen we echt niet aan beginnen.”

TextaafoamHelpen
Om Textaafoam hiermee te helpen nam Textilium Futura contact op met Guido Smets, docent bij de afdeling Toegepaste Wetenschappen van Fontys Hogescholen. Deze afdeling doet jaarlijks vele authentieke onderzoeksopdrachten in opdracht van bedrijven. Ook op het gebied van duurzaamheid, wat een belangrijk onderdeel is van de diverse opleidingen van deze afdeling. “Een onderzoek naar de mogelijkheden voor recycling van de reststukken van Textaafoam past dus zeker goed bij ons”, vertelt Guido Smets:

“Samen met onze studenten gaan we ideeën aandragen hoe er verantwoord kan worden omgegaan met de reststukjes. Te denken valt aan mechanische of chemische recycling, het toevoegen aan andere materialen waardoor eigenschappen van verschillende materialen gecombineerd worden. We zullen zien waar de studenten mee komen. De ideeën die ontstaan worden vervolgens op kleine schaal getest, waarna Textaafoam hopelijk geholpen met dit probleem.”

Sponsor
Textaafoam is een van de vele Aanhakers en de eerste officiële sponsor van Textilium Futura. Chantal Vorstenbosch, hoofd Marketing bij Textaafoam: “Onze roots liggen in Tilburg en uit liefde voor textiel en de stad bouwen we de komende jaren graag mee aan dit grootste textielevenement in wording. Vanuit onze ambitie om creativiteit in meubelstoffen te stimuleren en ondersteunen dragen wij Textilium Futura een warm hart toe.”