Boekpresentatie ‘De parels van Pollet’

Villa de Vier jaargetijden
Bouwjaar: 1856
Bouwstijl: eclecticisme
Opdrachtgever: Ludovicus Pollet
Architect: vermoedelijk Hendrik van Tulder
Oorspronkelijke functie: woonhuis
Huidige functie: kantoor van De Gezinsmanager

De parels van Pollet

Tilburg transformeert de laatste jaren namelijk van een studentenstad tot een bruisende stad voor millennials. Nieuwe ontwikkelingen hebben hiervoor gezorgd. Bijvoorbeeld de komst van het levendige stadspark, de modernisering van het winkelgebied, de transformatie van de Spoorzone tot hippe werk- en woonzone en het opknappen van de Piushaven tot dé nieuwe hotspot van de stad. 

Een soortgelijke transformatie heeft de stad in het verleden al eerder meegemaakt. Aan het begin van de negentiende eeuw ondergaat Tilburg namelijk een grote verandering: het dorp wordt een stad. Dit gaat gepaard met economische hoogconjunctuur. Tijdens deze groeiperiode zetten Guillaume Pollet en zijn zus Agnes, voet op Nederlandse bodem. Ze zijn gevlucht uit Frankrijk en vestigen zich in de opkomende stad Tilburg. Guillaume timmert al snel flink aan de weg. Hij richt de wollenstoffenfabriek Pollet & Co op met twee compagnons. In 1854 overlijdt hij en nemen zijn zoons Ludovicus en Petrus het stokje over onder de vennootschap Pollet & Zonen. Ludovicus bouwt enkele jaren later een nieuw woonhuis voor zijn gezin dat uit maar liefst 10 kinderen bestaat. De villa is in de eclectische bouwstijl gebouwd. Het eclecticisme is een mengelmoes van neostijlen, zoals het neoclassicisme en de neorenaissance en wordt in de negentiende eeuw veelvuldig toegepast. De villa bestaat uit het hoofdhuis met aan beide zijde een bijgebouw. Het linker bijgebouw is het koetshuis en het rechter bijgebouw de keuken. Op de begane grond van het huis bevinden zich alle leef vertrekken zoals de spreekkamer, de huishoudkamer en de suites. Op de verdieping zijn zes slaapkamers van de familie en een logeerkamer. Op zolder slapen de dienstmeiden. 

Op 10 september komt het boek ‘De parels van Pollet’ uit. Het boek gaat niet alleen over de parels van huizen die de familie ons hebben nagelaten, maar ook over de geschiedenis van Tilburg, de opkomst van architectuur en de familie Pollet zelf. Het boek is rijk en prachtig geïllustreerd met foto’s van de Tilburgse fotograaf Rene van der Hulst. 

De auteur van het boek is bouwkundige en architectuurhistorica Lenneke Willemstein. Ze studeerde bouwkunde aan de Avans Hogeschool in Tilburg en architectuurgeschiedenis en monumentenzorg aan de Universiteit van Utrecht. Momenteel werkt ze bij de stichting Monumentenbezit en is ze verantwoordelijk voor het architectuurhistorisch onderzoek. In samenwerking met de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed wordt “De parels van Pollet” in de Tilburgse Historische Reeks uitgegeven. 

Vanaf 10 september is het boek “De parels van Pollet” te verkrijgen in Tilburgse boekhandels, musea en online via www.historietilburg.nl

Vaardigheden

Gepubliceerd op

27 mei 2021